FRI FRAKT FRÅN 499 kr
Visa ikon

VÄLJ RÄTT PADELRACKET.

 

Några saker att tänka på


Det finns några viktiga saker att tänka på vid val av padelracket och vi på Maxipadel tänkte med denna guide försöka hjälpa dig att hitta den typ av racket som kan passa bra för just dig.


Storlek

Barn. För de yngsta padelentusiasterna finns barnracketar som passar bra upp till ungefär sex års ålder. Storlek, vikt och rambredd har anpassats för barn.

Junior. För spelare från sju år upp till ungefär tolv års ålder kan med fördel välja en juniorracket, vilket oftast är lättare och något mindre än ett seniorracket och gör det mer lätthanterligt.

Senior. Från tretton års ålder kan du välja en seniorracket.

 

Rackethuvudets form


Rund form – lämpligt för nybörjare och motionärer samt spelare som prioriterar kontroll i spelet

En racket med rund form på huvudet är som regel lätt att spela med, oavsett vilken nivå du är på. På en rund racket är den optimala träffytan, även kallad ”sweet spot”, placerad i mitten på rackethuvudet. Den optimala träffytan är relativt stor, vilket medför att det är ”förlåtande” för bollträffar som inte hamnar precis i mitten på rackethuvudet. Ett runt racket är valet för spelare som prioriterar kontroll och passar även bra för nybörjare och motionärer.


Diamantform – för avancerade spelare som vill ha extra kraft i slagen

På ett diamantformat rackethuvud sitter den optimala träffytan högre upp jämfört med ett rundformat racket. ”Sweet spot” på ett diamantformat huvud är mindre, vilket gör det mer svårspelat. Diamantformade racketar passar bäst för avancerade spelare som vill utnyttja den extra kraften vid exempelvis smashslag.


Droppform eller hybrid – ger både fart och kontroll som passar medelgoda och avancerade spelare

Droppformat rackethuvud (ibland även kallad hybridracket) är en blandning av egenskaperna hos en rund respektive diamantformad racket. Det är mer svårspelat än en racket med rund huvudform, då den optimala träffytan är mindre och sitter högre upp på rackethuvudet (dock inte lika högt upp som på ett diamantformat). I gengäld ger en droppformad racket mer kraft i slaget än en rund. En droppformad racket är lämpligt för medelgoda och avancerade spelare och ger kraft såväl som kontroll.


Balans

En rackets balans bestäms utifrån var balanspunkten sitter. Balansen kan vara hög och är då placerad närmare toppen på rackethuvudet (diamantformade racketar), neutral (droppformade racketar) eller låg (rundformade racketar). Ju längre ner mot greppet som balanspunkten är placerad, desto lättare upplevs racketen. Topptunga racketar har en större ”swing weight”, vilket gör att de känns tyngre att spela med, men genererar å andra sidan mer kraft i slagen. En rundformad racket har vanligtvis balansen längre ned och upplevs lättare, vilket exempelvis kan vara en fördel vid snabbt volleyspel. En lätt racket gör det också enklare att genomföra ett tekniskt bra slag med högre hastighet, vilket i sin tur genererar större kraft och kan passa bra för yngre spelare och den som inte är så stark. Precis som med vikten går det även att justera balanspunkten för en racket genom extra lindor, skyddstejp etc. En del racketmodeller erbjuder även inbyggda system med utbytbara tyngder för anpassning av vikt och balanspunkt.


Vikt, material och grepp


Vikt

Intervallet för en seniorracket sträcker sig från ca 340 gram till 395 gram. Vilken vikt som passar bäst är väldigt individuellt, men undvik att välja en onödigt tung racket. Spel med för tung racket eller en där tyngdpunkten ligger högt upp på huvudet kan leda till problem med handleder och tennisarmbåge, om du inte är tillräckligt stark eller tekniskt färdig. Många spelare vill dessutom ha ett tjockare grepp och lägger på en överlinda, overgrip, vilket i sin tur ökar på vikten. Även skyddstejp på ramen gör att vikten ökar. Utgångspunkten är att du hellre ska välja en lätt racket än en för tung. En lätt racket väger maximalt 355 gram och lämpar sig för yngre spelare och damer. Nybörjare eller motionärer kan också med fördel välja en lätt racket för att sedan byta till en tyngre racket med större kraft när spelstyrkan har utvecklats. Juniorracketar väger ca 300-345 gram och barnracketar 280-300 gram. 


Material

Det sker en ständig utveckling av nya material och konstruktioner av padelracketar. I grund och botten går det att dela in en racket i tre olika huvuddelar; ramen, kärnan och ytskiktet. Val av material och konstruktion har stor påverkan på egenskaperna. Bärande för en rackets konstruktion är ramen och den består oftast av kolfiber, vilket i sig är ett lätt, styvt och starkt material. Ramen ger stabilitet till racketen och skyddar även kärnan som sitter innanför ramen i rackethuvudet. I kärnan är materialet antingen av EVA eller foam. EVA är hårdare och har längre hållbarhet då det behåller sin spänstighet bättre över tid medan foam är mjukare. EVA ger större kraft i slagen än foam. 

Ytan på rackethuvudet som kommer i kontakt med bollen kallas för ytskiktet. Egenskaperna hos ytskiktet kan variera stort beroende på vilket material som används. Ett mjukt ytskikt genererar mer fart, men mindre kontroll i slaget. Ett hårt ytskikt ger bättre kontroll, men inte lika mycket fart.

Glasfiber används ofta i ytskiktet på billigare modeller, medan kolfiber eller en blandning av kolfiber och glasfiber är vanligt i de dyrare modellerna. Ett ytskikt av kolfiber är styvare och hållbarare än vad glasfiber är. Ju finare kolfiber desto mer hjälp ger materialet att slunga tillbaka bollen (trampolineffekt). Fördelen med glasfiber kan vara att det upplevs ge mer känsla i spelet, det ger en skön bollträff.

Finishen, det allra yttersta lagret på racketen, är vanligtvis blank eller matt. Vissa racketar har ett mönster eller struktur i ytan för att öka friktionen mot bollen och ge mer skruv vid skurna slag och det finns även racketar med väldigt sträv yta, vilket kan liknas vid ett sandpapper. 

En vanlig missuppfattning är att ett hårt ytskikt skulle ge ett styvare eller mer svårspelat racket, men de egenskaperna bestäms till störst del av materialet i ramen samt racketens vikt och balanspunkt.

Materialet i padelracketar benämns ofta som ”karbon”, vilket är detsamma som kolfiber.


Greppet

I originalutförande har de flesta racketmodeller samma storlek (omkrets) på greppet. Då händernas storlek är väldigt individuellt, bör du se till att anpassa greppets storlek så att det inte är för tunt, vilket i så fall kan medföra att du håller för hårt i racketen. Att hålla för hårt i racketen kan inverka negativt på tekniken och även ge upphov till handledsskador och tennisarmbåge. Greppets storlek justeras lämpligen genom att lägga på en eller fler överlindor, overgrip, som finns i många olika tjocklekar. Ett tjockare grepp absorberar också vibrationerna som uppstår vid bollträffen bättre. Generellt är det viktigt att greppet ger ett bra fäste för att förhindra att det glider runt i handen. Ett dåligt fäste kan medföra att du håller onödigt hårt i greppet för att kompensera, vilket i sin tur kan ge upphov till överbelastningsskador. 
 

< <